fredag 22 mars 2013

Två kompisar har fyllt år. Grattis.

Dessutom är det grammatikdagen så det är extra noga med orden idag. Dagen till ära har jag en tävling här på bloggen, "finn fem fel". Har det smugit sig in några språkmässiga fel i detta inlägg så skriv en kommentar och rätta mig. Kanske det det kan bli ett fint pris till den som hittar flest fel. Ett tycker jag själv att jag redan gjort, men en riktig språkvårdare kanske redan har brutit ihop?

Den här typen av bilder har dom ofta.
Maffig på deras hemsida.
Tryck på länken.   
Så till sak. Grattis Tidningen Vi som fyllde 100 i onsdags. Den hade vi som husorgan när jag växte upp då den kom som veckotidning. I 10-12 -årsåldern var det framför allt spännande att läsa noveller och följetonger, jag minns fortfarande några spännande följetonger av Richard Wright. Mississippi, "jävla nigger", mustiga berättelser från Amerikanska södern. Jag minns ingen handling förstås, men stämningen i följetongerna kan jag fortfarande känna. Jag ska titta in idag på biblioteket idag och låna några av hans böcker. Sen har även Margareta och jag alltid haft den, och nu är det en månadstidning som alltid ligger framme hos oss så att vi kan läsa ett reportage när det passar.

Nästa födelsedagsbarn är Twitter som blev sju igår. Grattis till dig också. Det är drygt fyra år sen jag träffade på Twitter och det har hänt mycket sen dess. Om det är sant som man läser så blir Twitter allt större, men allt går ju så fort nu så inte kommer han/hon att fylla 100, då är vi nog sociala på annat sätt på nätet om nu begreppet nätet över huvud taget kommer att finnas kvar. Det är väl med ny teknik inbyggt i själva världen då. Sol, vind, vatten och nätet kommer man att säga. Tro mig!    

Men om inte Twitter lever till 100 så kanske allt som har skrivits på Twitter hittills och framöver kommer att finnas kvar om 100 år och ända in i evigheten. Jag har fram tills idag skrivit 1790 inlägg på Twitter, och varenda ett av dom finns lagrade hos Library of Congress. Varenda ett! Dom har som mål att för eftervärlden lagra varje tweet som skrivs, så jag brukar skryta med att jag finns utgiven på amerikanska kongressbiblioteket. Det här blogginlägget ska jag länka på min Twitter så då blir det ett inlägg till där på kongressbibblan.

Självklart har jag lagt till Tidningen Vi till min lista på Twitter  och jag är rätt nöjd över grammatiken i det här inlägget även om inlägget blev lite väl långt grammatikdagen till ära.      

3 kommentarer:

 1. 1: "det det" 2: "Amerikanska" 3: "vartenda ett" 4: "Vartenda ett" Det var allt jag hittade. Blir det pris ändå?

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara hålla med. De två första såg jag själv, de andra två var riktiga fel. Men jag är nöjd. Får fundera på pris

  SvaraRadera
 3. Jag är tyvärr inte den som kan komma med någon pekpinne. Min gramatiska kunskap är inte den bästa. H-G är duktig men han ser ju dessvärre för dåligt.
  Jag är också uppvuxen med tidningen Vi. Jag visste inte att den var ett månadsmagasin numera.//Eva o H-G

  SvaraRadera