söndag 31 mars 2013

Vicken godishelg!

Korgen börjar fyllas
Påskdagen. Vi letade förstås påskägg på Påskaftonen som start på godisätandet men redan nu på påskdagen har vi lugnat ner oss, det kan bli lite väl mycket av det goda när påskharen har varit framme som man säger nu för tiden.

Det var första äggletningen för lilla Selma, men hon fattade direkt hur hon skulle göra. Våra barn letade också ägg när dom var små men inte sa vi väl påskharen då? Påsktuppen tror jag vi sa, när ändrades det till hare? Jag var tvungen att googla men blev inte så mycket klokare.

Men harens historia var så gammal som från 1600-talet läste jag och påskharen blev stor i Tyskland i slutet av 1800-talet och kom till Sverige i början av 1900-talet står det. Och nu en bit in på 2000-talet har traditionen alltså bitit sig fast här i Sverige. Nelly var så bestämd och allvarlig när hon berättade för mig om påskharen som kommer på natten, lika självklar för barnen som jultomten.

Äggen räckte till dom vuxna också så det blev sega råttor, chokladägg och en massa andra nyttigheter till frukost. Jag är väl ingen godisråtta precis, men ibland är det gott att frossa lite.

Sen blev det väl en och annan karamell mellan varven mest hela dan, och förstås en riktig söt och smaskig tårta till eftermiddagskaffet. Jag vet förstås att det inte är hälsokost precis men jag har inte dåligt samvete för mitt godisätanden en sån här helg.

Annars föredrar förstås både jag och Margareta en god chokladbit, det känns lite mer civiliserat. Jag tror jag avslutar Påskdagen med en bit mörk choklad.          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar