torsdag 18 april 2013

Jag som cineast

Torsdag - filmtips på SVT, idag med Göran Everdahl. Om inte annat så inser man då att man inte är helt ung.

Biljakten i Bullit var häftig.
Steve McQueen vann.
Filmer görs oftast med inriktning på ungdomar berättade Göran. Och så kommer alla animerade barnfilmer förstås för dom ännu yngre. Trenden för ungdomsfilmer har en tid varit inriktat på varulvar, och nu är det zombies. Såna filmer skulle jag inte ens titta på på TV, jag är väl för gammal. Action då? Ja, det var väl sånt man uppskattade som yngre, Steve McQueen ville jag alltid se, men nu känns det bara töntigt med alltför tuffa killar och explosioner och bilkrascher. Regissören till en av dagens filmer var på väg att sluta nu för att Hollywood nästan bara satsar på ungdomsfilmer.

OK, en del undantag finns som Bäst Före som vi såg häromveckan och Amour m.fl som vi sett på Elektra den här vintern. Och No som recenserades idag ska jag se när den kommer på bio, "nästan" dokumentär från Pinochet-tiden i Chile.

Och det är väl där jag hamnat. Helst ser jag dokumentärer vare sig det är på TV eller på bio. Blandat med nån lättsam komedi ibland. Vi har fått alla möjliga filmkanaler gratis nu några veckor på TV:n, men jag hittar nästan ingenting som jag vill se, men det kan ju bero på dålig filmkunskap också.

Helmer Bryd - vilka grejer!!

Då är det lättare att hitta gobitar i SVT:s Öppet Arkiv som dom släppte nu i veckan. Och det här var bara början sa Eva Hamilton, men börjar räcker bra långt det också. Jag har redan börjat med Mosebacke Monarki. Visst går en del gamla program lite väl långsamt, men då hinner man ju med att fatta poängerna.

Men film är bäst på bio, den gamla klyschan gäller fortfarande, och Margareta har några fribiljetter vet jag. Hoppas jag får följa med och se något bra. Jakten skulle jag kunna tänka mig.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar