måndag 22 april 2013

Vårfloden i Viksbergsån

Måndag 22 april, idag alltså, ska visst vårfloden kulminera, det hörde jag en meteorolog säga på TV härom dan. Och mycket vatten är det i vår å, men visst har det varit mer något annat år.  Men nu är äntligen all snö borta.

Tur att vi har flytbrygga
I måndags (15:e) var det flera decimeter tjockt med snö, i onsdags (17:e) kom regnet och under några timmar då vi var på ett snabbesök i stugan så försvann snön minut för minut och när vi kom dit på nytt på lördagen (20:e) var all snö borta. Det går fort när det sätter igång och det är klart att det blir mycket vatten i ån.

Valborgsbrasan har klarat sig än
Vår å är reglerad med några dammluckor, men nu är dom öppna för fullt och det är säkert en meter högre vattenstånd än normalt och går långt upp på gräsmattan. Änderna trivs och kan simma upp i vårt dike där dom visst hittade gott om mat. Lika högt vattenstånd som nu kan det bli en bit in på hösten också när höstregnen har vräkt ner några veckor i sträck, men en riktig översvämning som man ser ibland på TV kan det nog aldrig bli hos oss. Det skulle vara om dammen en kilometer uppströms skulle brista, men det är rejält byggd av ryska krigsfångar på 1500-talet, så den håller länge än.
Änderna trivs när vattnet går upp i diket

Det är förstås för kallt att bada i ån än, och lika bra det när det är sån fart i ån, nästan livsfarligt, jag väntar ett par veckor på premiärdoppet.           
        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar