tisdag 28 december 2010

Kristallkulan 2

Idag tänkte jag analysera politiken och vad ser jag - Skops väljarbaramoter presenteras - kunde inte passa bättre! Det kanske blir ytterligare en politisk kristallkula senare med vad som kommer att hända med själva politiken, idag såg jag bara hur partierna kommer att utvecklas.

72 procent gillar reinfeldt Resultatet som Sifo presenterar
Populär landsfader
Visserligen tycker jag att väljarbarometrar är rätt meningslösa förutom möjligen någon månad innan ett val, men det finns ju så många gallupinstitut så dom har väl nån funktion ändå antar jag. Men det är ju som Tage Danielssons klassiska text: "Först så går det upp så går det ner så går det upp sen så går det ner så går det ännu längre ner.... ". Men nu ska jag göra min analys av senaste siffrorna och en prognos för 2011. Så här blir det:

Alliansen/Regeringen:
M 35,0    Deras "sosse-light"-politik funkar i år också , men  "riktiga" högerväljare börjar till slut knorra och drar sig högerut till småpartierna. Hamnar till sist neråt 31-32 till nästa nyår.
Fp  7,2    Måste hitta nån ny fråga än skolan för att öka. Kör nog invandrarna igen. Populärt med hårdare tag så dom ökar något till 8
C   3,8    Kärnkraftsomvändningen kostar röster. Kommer att byta ut Maud, drar sig högerut och ökar till 4,5 procent
Kd 2,8    Vill nog helst byta namn och ta bort "krist", men gör det inte i år. Familjedemokraterna? Göran sitter kvar ett tag till men får fortsatt kritik för sjukförsäkringsreglerna. Hamnar på 3,5 procent.


Rödgröna:
S  28,2   Törs inte tippa nån partiledare än men blir det enighet kommer dom nog att öka någon procent. 31.
MP 11   Nya språkrör. Med Maria försvinner någon procent, hamnar på 10
V   5,0    Lars håller sig kvar ett år till och med honom ändras inte siffrorna. 5 procent.

Sverigedemokraterna:
SD 6,3   Kommer inte att kunna ligga kvar så högt, tappar en procent till 5,3


Så här blir det. Lite feg spådom med bara marginella förändringar där Alliansen fortsatt leder med 48% mot rödgrönas 46, och kommer att göra det så länge ekonomin är så här pass bra - hög arbetslöshet, ökade klyftor och tuffare sjukregler till trots, men skandaler och politiska förändringar kan ändra siffrorna snabbt, i så fall får jag vara snabb och ändra min spådom också. Nu laddar jag om kristallkulan för nya spådomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar